Tradicionalna keramika je zasnovana na glini

Keramika je na sploh zelo priljubljen material, ki ga lahko srečamo skorajda v prav vsakem objektu, in to ne glede, ali je namenjen za bivanje, poslovanje ali pa za kaj drugega. Za napredno keramiko je značilno, da se ponaša z izjemno visoko mero trdote in seveda tudi trdosti. Prav tako je takšna keramika visoko obstojna ter žilava.

Dandanes je izraz keramika v resnic izjemno širok. Lahko rečemo, da pojmuje oziroma vključuje različne vrste materialov, kot je na primer steklo. Sicer pa velja, da je tradicionalna keramika zasnovana na glini.

Napredni keramični materiali

Napredna keramika oziroma izdelki, narejeni iz nje, so dandanes odlično uveljavljeni na številnih področjih vsakodnevne uporabe. Tudi v medicini sodobna keramika igra vse pomembnejšo vlogo. Uporablja se lahko tudi v obliki zobnih vsadkov ali pa kot nadomestek kosti v ortopedskih operacijah, na primer pri zamenjavi kolena ali kolka.

Najbolj tipične lastnosti, po katerih je poznana keramika

Dejstvo je, da se keramika na sploh ponaša s številnimi prednostmi. Kljub temu pa lahko v ospredje postavimo ključne štiri. To so obstojnost pri visokih temperaturah, trdnost, nizka specifična teža ter krhkost.

Sama beseda keramika izhaja iz grške besede, ki je poimenovala lončarstvo. Najstarejši izdelki, ki so narejeni iz tovrstnega materiala, pa so Venere oziroma kipci, ki so nastali nekje med 29. in 25. tisočletjem pred našim štetjem.

Kasneje so se tovrstni izdelki pričeli glazirati ter žgati pri večjih temperaturah. Postali so gladki in posledično so se pričeli tudi barvati.

Delitev keramike na več skupin

Sicer pa se takšen material v grobem lahko deli na štiri večje skupine. To so gradbena, neodzivna, bela ter tehnična ali posebna keramika. V slednjo skupino na primer uvrščamo zavorne diske pri avtomobilih, sem sodijo tudi biomedicinski vsadki, na primer zobje iz keramike. Ne nazadnje še ležaji, šobe plinskih gorilnikov, konice raket,